De gemeentelijke financiën staan onder druk en die druk neemt de komende jaren door allerlei kostenstijgingen en kortingen op de Rijksuitkering verder toe. Het jaar 2026 wordt al vanaf 2022 niet voor niets het “ravijnjaar” genoemd. In iedere gemeente is de situatie vanwege het lokale beleid anders. Zo kost de ontmanteling van de BAR-organisatie al 4,35 miljoen euro.
Het vorige college had de 17 miljoen euro opbrengst van de verkoop van de Eneco-aandelen gereserveerd voor allerlei maatschappelijke doeleinden. Zo is hieruit is het plan voor de nieuwe camera’s ontstaan, versterking van het BOA-team, het aanpakken van verkeersgevaarlijke situaties, klimaatadaptatie (bijvoor- beeld oude Dorpskern) en energietransitie.
Het huidige college heeft deze en andere gelden voor het merendeel vrijgemaakt voor het kunnen realiseren van het eigen verkiezings- en collegeprogramma. Er werd daarna zodanig financieel scherp voor de wind gezeild, dat de Provincie al vlot dreigde met financieel toezicht.
Maar, was de verwachting van het college, achteraf zal het allemaal wel meevallen. Dat wensdenken komt dus niet uit. Hoe denkt het college het gat te kunnen dichten? Onder meer met diverse en aan- zienlijke bezuinigingen op veiligheid, onderhoud wegen, diverse uitkeringen en op diverse vormen van subsidies.
Maar ook met aanzienlijke en versnelde verhoging van de diverse lokale lasten, bij- voorbeeld de OZB op woningen en de OZB op niet-woningen voor eigenaren en gebruikers, grafrechten en de afvalstoffenheffing. De raad moet hierover nog beslissen, maar veel alternatieven zijn er niet meer!
Door: Cees Schaap, raadslid VVD